Η Ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας του Σχολείου μας διοργανώνει ημερίδα, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" με τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Δείτε την πρόσκληση.
21/12/09
22/12/2009 - Ημερίδα Αγωγής Σταδιοδρομίας
11/12/09
Οι 4 τύποι γονέων

Τα παραπάνω και άλλα ερωτήματα συζητήθηκαν, και έγινε προσπάθεια να απαντηθούν, στην πρώτη συνάντηση γονέων που έγινε στο Σχολείο μας στις 07/12/2009. Παρακάτω θα βρείτε το υλικό από την παρουσίαση της συνάντησης που οι γονείς ζήτησαν να έχουν και αφορά τους 4 τύπους γονέων.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους γονείς αλλά και τους μαθητές μας, σε μια προσπάθεια του ΓΡΑ. Σ.Ε.Π. να ενισχύσει την επικοινωνία σχολείου και οικογένειας. Δείτε το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων παρακάτω:
Δευτέρα 01/02/2010 Πώς βοηθώ το παιδί μου στην επιλογή σπουδών
Δευτέρα 01/03/2010 Εκπαιδευτικές διέξοδοι μετά το Γυμνάσιο
Δευτέρα 19/04/2010 Το άγχος των εξετάσεων & πώς αντιμετωπίζεται
Προβλέπεται άλλη μια συνάντηση που το θέμα και ο χρόνος διεξαγωγής της θα καθοριστούν αργότερα.
3/12/09
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 - Η πρώτη συνάντηση γονέων του 1ου Γυμνασίου & του 1ου Λυκείου Αγ. Δημητρίου
Θα χαρούμε πολύ αν μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Η υπεύθυνη του ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.
Ε. Εφραιμίδου
29/11/09
Νέος τρόπος εξέτασης του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας στις Πανελλήνιες
Ισχύουν τα παρακάτω:
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ
Δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330−370 λέξεων.
Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσμων κ.λπ.
Το περιεχόμενο του κειμένου είναι γενικού ενδιαφέροντος.
Προτιμούνται θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, τα ταξίδια, τις διακοπές, τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχαγωγία.
1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δίνονται 8−10 ερωτήσεις επί του κειμένου.
α) Οι τρεις−τέσσερις (3−4) πρώτες απαιτούν μια «σύντομη απάντηση».
Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται
- η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί το γενικό νόημα του κειμένου, καθώς και
- το πεδίο αναφοράς του ή
- το συγκειμενικό του πλαίσιο (δηλαδή ποιος γράφει σε ποιον και για ποιο σκοπό, πού δημοσιεύεται το κείμενο,κ.λπ.).
Kατά τη βαθμολόγηση των σύντομων αυτών απαντήσεων
δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη
εφόσον αυτά δεν εμποδίζουν την επικοινωνία,
δηλαδή την κατανόηση της απάντησης από το βαθμολογητή.
β) Οι υπόλοιπες είναι του τύπου «πολλαπλή επιλογή», δηλαδή ερωτήσεις που απαιτούν από τον υποψήφιο να επιλέξει μεταξύ τριών (3) δυνατών απαντήσεων.
Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί επιμέρους νοήματα του κειμένου, ρητά ή υπαινικτικά διατυπωμένα.
Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων.
2. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ
Δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση.
Η κάθε δραστηριότητα/άσκηση περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις.
Ειδικότερα ελέγχονται:
α) Η λεξιλογική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο λέξης).
Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις από άποψη σημασίας, κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, με τρόπο ορθό από άποψη γραμματικής.
Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση» ή/και «αντιστοίχιση».
β) Η γραμματική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο πρότασης).
Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τη γλώσσα με γραμματική ορθότητα στο επίπεδο της πρότασης.
Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση».
γ) Η πραγματολογική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο κειμένου).
Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα στοιχεία εκείνα που εξυπηρετούν τη συνοχή και συνεκτικότητα του λόγου.
Τύπος εξέτασης: «αντιστοίχιση» ή/και «τοποθέτηση στη σωστή σειρά».
Οι δραστηριότητες/ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο της εξέτασης.
Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση δηλαδή δύο (2) μονάδες κάθε ερώτηση.
3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δίνεται στους υποψήφιους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180−200 λέξεων.
Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσμων, κ.λπ.
Το θέμα διατυπώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προσδιορίζεται με σαφήνεια τόσο
- η γενική περίσταση επικοινωνίας (δηλαδή με ποια ιδιότητα γράφει ο υποψήφιος, σε ποιον απευθύνεται, ποια σχέση υποτίθεται ότι έχουν μεταξύ τους, κ.λπ.), όσο και
- η λεκτική/ές πράξη/εις που πρέπει να αναπτύξει ο υποψήφιος (π.χ. να χαιρετήσει, να περιγράψει κάτι, να διηγηθεί κάτι που συνέβη, να διατυπώσει μιαν άποψη ή επιχειρήματα για κάτι, κ.λπ.).
Η παραγωγή γραπτού λόγου μπορεί να είναι
- περιγραφή ή/και
- διήγηση ή/και
- έκφραση άποψης ή/και
- διατύπωση επιχειρηματολογίας.
Το θέμα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια με το περιεχόμενο του κειμένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου.
Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα.
Δείτε ένα Δείγμα θεμάτων Αγγλικών που βρήκαμε στο διαδίκτυο.
22/11/09
Δηλώσεις Υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010
-το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά
- αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
- αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές ή/και Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.
Η αίτηση –δήλωση θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο.
Οι απόφοιτοι που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλλουν την ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση. Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας.. Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα μαθήματα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα γενικής παιδείας.
Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο) ο μαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ουεπιστημονικού πεδίου (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).
Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7).
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξετασθεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται με ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν στο Λύκειο, κατά το χρονικό διάστημα από 1μέχρι 22 Φεβρουαρίου του έτους εξέτασης.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής :
α) των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων είναι η επίτευξη από τον υποψήφιο Γενικού Βαθμού Πρόσβασης τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή η συγκέντρωση συνόλου μορίων τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα.
β) των Τμημάτων για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα είναι η επιτυχία βαθμού στο ειδικό μάθημα ίσου με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.
Δείτε εδώ αναλυτικό πίνακα για το ποιοι υποχρεούνται να καταθέσουν αίτηση - δήλωση.
19/10/09
Ξεκίνησαν τα Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας της Σχολικής Χρονιάς 2009 - 2010
1ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά νέα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες, νέες επιστήμες που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον πέρα από τα παραδοσιακά ναυτικός ή … ψαράς. Να δουν ότι υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης στον τομέα αυτό.
Το πρόγραμμα λειτουργεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικονομίας που διδάσκεται στην Α' Λυκείου και συμμετέχουν μαθητές / μαθήτριες της τάξης αυτής. Με λίγα λόγια, είναι ένα ‘Παιχνίδι Οικονομίας’ κατά τη διάρκεια του οποίου η τάξη γίνεται μια εικονική ‘χώρα’ και ομάδες μαθητών / μαθητριών αναλαμβάνουν η καθεμία διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο, δρουν και συναλλάσσονται μεταξύ τους, ακολουθώντας κανόνες της οικονομίας.
Και οι 2 ομάδες θα σας ενημερώνουν τακτικά από τις σελίδες μας για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων τους.
9/10/09
Επαγγέλματα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού
Η σειρά βίντεο που παρουσιάζει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, έχει διπλό στόχο (αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα τους):
"α. Να παρουσιάσει συνοπτικά και τεκμηριωμένα μια σειρά επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Αυτό κατορθώνεται χάρις σε συνεντεύξεις καταξιωμένων επαγγελματιών, που δέχτηκαν πρόθυμα να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους μελλοντικούς συναδέλφους και συνεργάτες τους, αλλά και με πλήρεις οδηγούς των σπουδών στην Ελλάδα που οδηγούν στην απόκτηση σχετικών πτυχίων, καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση των αποφοίτων στους αντίστοιχους κλάδους.
β. Να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις υπάρχουσες διαδικασίες επαγγελματικού προσανατολισμού και να συνδράμει εποικοδομητικά στη διαδικασία της επιλογής επαγγελματικής κατεύθυνσης, ώστε η επιλογή σας να προέλθει από γνώση των συνθηκών του επαγγέλματος, των σπουδών / κατάρτισης και της αγοράς εργασίας, και όχι από άγνοια αυτών των παραμέτρων, που συχνά οδηγεί σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο."
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους: Επαγγέλματα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.
16/9/09
Γονείς: Το Παιδί μου Φεύγει από το Σπίτι για Σπουδές

Οι γονείς βιώνουν μεγάλες αγωνίες όταν το παιδί τους ως φοιτητής ή φοιτήτρια φεύγει από το σπίτι για σπουδές. Ανησυχούν μεταξύ άλλων εάν όλα θα είναι καλά και ασφαλή εκεί που θα πάνε τα παιδιά τους, εάν οι συγκάτοικοί τους θα είναι καλοί, κατά πόσο θα τρώνε ικανοποιητικά και εάν θα τους αρέσουν οι σπουδές που διάλεξαν.
Θεωρητικά, ένα παιδί 18 ή 19 ετών είναι ενήλικας. Όμως, για να φτάσουν στην πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα χρειάζονται ακόμη αρκετό χρόνο. Στην κρίσιμη μεταβατική αυτή φάση, που συχνά συμπίπτει με τη φοιτητική ζωή, εμείς οι γονείς είναι καλό να διατηρούμε έναν διακριτικό ρόλο.
Ας θυμηθούμε ότι η περίοδος αυτή της ζωής των παιδιών μας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Οι γονείς πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία και την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες και να επιλύουν τα προβλήματα της δικής τους ζωής.
Είναι σημαντικό να προσέχουμε να μην επεμβαίνουμε, να μην προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε προβλήματα του παιδιού μας ή να φροντίζουμε για αυτό σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι χρειάζεται. Θα πρέπει να διατηρούμε μια προσεκτική στάση, να διαχειριζόμαστε σωστά τους δικούς μας φόβους και αγωνίες για να μην παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη του παιδιού μας προς την ώριμη και υπεύθυνη ενήλικη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια τακτική επικοινωνία με το παιδί μας που βρίσκεται μακριά.
Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει πολλά εργαλεία για εύκολη και χαμηλού κόστους επικοινωνία. Στους νέους αρέσει η επικοινωνία με μικρά μηνύματα τύπου SMS ή με άλλα προγράμματα άμεσης, γραπτής ή μη, επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές τέτοιες δυνατότητες και οι γονείς που εξοικειώνονται με αυτές τις τεχνολογίες έχουν να κερδίσουν πολλά τόσο στο επίπεδο της καλύτερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους, όσο και από οικονομικής άποψης.
Μια προσέγγιση που βοηθά στη δύσκολη αυτή μεταβατική περίοδο είναι εμείς οι γονείς να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως σύμβουλους των παιδιών μας. Στο νέο αυτό ρόλο μας μπορούμε να βάζουμε ερωτήσεις και να προσφέρουμε συμβουλές καθοδήγησης. Ας κατανοήσουμε ότι εμείς βρισκόμαστε πλάι τους για να μοιραστούμε τις εμπειρίες τους, να πούμε τις απόψεις μας αλλά είναι το παιδί μας που θα πάρει τις αποφάσεις του, που θα οργανώσει το σχέδιο δράσης τους για να λύνει τα προβλήματα του και να προχωρεί μπροστά.
Τελικά, οι γονείς πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ρόλος μας ήταν καθοριστικός όταν το παιδί μας ήταν μικρότερο σε ηλικία, τότε που έπρεπε να το εκπαιδεύσουμε σε σημαντικούς τομείς όπως η διαχείριση χρημάτων, η κοινωνική μόρφωση, η συνέπεια, η εργατικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων και άλλους.
Διαβάστε περισσότερα στο: www.medlook.net
14/9/09
Συγχαρητήρια!

24/8/09
Αποτελέσματα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά τις 10.00 π.μ. της ίδιας ημέρας να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο)
Την ίδια ημέρα το ΥΠΕΠΘ θα αποστείλει τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
21/7/09
Το Διαδίκτυο, Ένας Χρήσιμος Οδηγός Αυτοπληροφόρησης

Διαδικασία επίδειξης γραπτών των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Πιο συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος, εφόσον επιθυμεί, μπορεί να λαμβάνει γνώση των γραπτών του, αφού προηγουμένως υποβάλει αίτηση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε., όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του που εξετάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους συμμετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις, μαζί με σχετικό παράβολο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί προσεχώς με Υπουργική Απόφαση.
Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. που υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει και σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρες που θα ορίζονται από τις Δ/νσεις και τα Γρ. Δ.Ε. ή Ε.Ε., ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών.
Αν πρόκειται για γραπτά δοκίμια ειδικών μαθημάτων (Ξένες Γλώσσες-Σχέδια-Μουσική), καθώς και για τα μαθήματα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» των ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ, η επίδειξη γίνεται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Συγγρού 106 – Τ.Κ. 11741 – Κουκάκι, Αθήνα).
Επισημαίνεται ότι μετά την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων δεν παρέχεται δυνατότητα αναβαθμολόγησης, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η αναβαθμολόγηση των γραπτών γίνεται πριν την ανακοίνωση της βαθμολογίας (χωρίς αίτηση του υποψηφίου), όταν η διαφορά βαθμολογίας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων.
24/6/09
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στην Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο, από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι από φέτος οι υποψήφιοι που επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη πρέπει να υποβάλουν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δ.Ε ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σχετική αίτηση, αναφέροντας τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρονται να λάβουν γνώση. Η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος επίδειξης των γραπτών δοκιμίων θα καθορισθεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.
Για περισσότερες πληροφορίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δείτε το Δελτίο Τύπου (19-06-09 Στατιστικά Βαθμολογιών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2009) ή απευθυνθείτε στο Λύκειό σας.
18/6/09
Μαθήματα τέλος!;

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
27/5/09
Εισαγωγή σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
Οι υποψήφιοι/ες πρέπει:
α. να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στα μηχανογραφικά τους έντυπα, μετά τις εξετάσεις και
β. να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. μέχρι και 09- 07 -2009.
Δείτε την προκήρυξη με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισαγωγής και ‘κατεβάστε’ άλλο πληροφοριακό υλικό.
11/5/09
7/5/09
Προκήρυξη Διαγωνισμού για τις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους.
Ημερομηνία λήξης υποβολής απαιτούμενων δικαιολογητικών: 05-06-2009.
Πληροφορίες
Στα τηλέφωνα: 210 6977774, 210 6980910
Στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας
4/5/09
Μαθήματα στο Διαδίκτυο;

28/4/09
Ενημέρωση μαθητών & γονέων: Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

8/4/09
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών εξετάσεων των Λυκείων
Για τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια, πιο συγκεκριμένα, θα ισχύσουν τα εξής:
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β' τάξης καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2009.
4/4/09
Τι Ισχύει για την Εισαγωγή Αθλητών / Αθλητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

α) 1η - 8η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. β) 1η - 8η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες. γ) 1η - 6η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων. δ) Κατάρριψη ή ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
-έχουν Βεβαίωση, με Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή συγκεντρώνουν σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ των μορίων του μέγιστου δυνατού του τμήματος στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν.
-έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο το τρέχον έτος και δεν εισήχθησαν στη Σχολή της πρώτης τους προτίμησης.
-έχουν επιτύχει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διακρίσεις:
α) 7η - 8η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
β) 1η - 3η θέση σε μεσογειακούς αγώνες.
γ) 1η - 3η θέση σε Βαλκανικούς αγώνες ανδρών - γυναικών και εφήβων - νεανίδων.
δ) 1η - 3η θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
ε) 1η - 3η θέση σε Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες.
ζ) 1η - 6η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων.
η) 1η - 6η θέση σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων - κορασίδων.
θ) 1η θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα που καλλιεργείται από τις Ομοσπονδίες.
ι) Κατάρριψη ή ισοφάριση πανελλήνιας επίδοσης ανδρών - γυναικών.
30/3/09
Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις Στρατιωτικές Σχολές
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: Αθήνα: Στρατός Ξηράς 210-3630081, 210-3630579 Πολεμικό Ναυτικό: 210-3630742, 210-3630247 Πολεμική Αεροπορία: 210-3630360, 210-3630076 Θεσσαλονίκη: 2310-893237, 2310-893242, 2310-850060 Επίσης η προκήρυξη είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερομένους και μέσω Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.
28/3/09
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2009

β) τα Ειδικά Μαθήματα και
24/3/09
Νεότερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το Υπουργείο Παιδείας
Συγκεκριμένα θα εισαχθούν:
α) Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας 40.770 φοιτητές και φοιτήτριες.
β) Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης 43.460.
Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:
Για τις Στρατιωτικές Σχολές 1436,
Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1900 (κατά προσέγγιση),
Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 26
Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670 (κατά προσέγγιση).
Στον παραπάνω αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., (τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων).
Ανακοινώθηκε επίσης η 13η Μαΐου 2009 ως ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους και η 15η Μαΐου 2009 ως ημερομηνία έναρξης των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Στη σελίδες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μπορείτε να βρείτε το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2009 - 2010.
Στο ίδιο δελτίο τύπου τέλος ανακοινώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης του Ειδικού μαθήματος της ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
23/3/09
Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Κύπρου
Δείτε την Ανακοίνωση και αίτηση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010. (Οι σχολές και τα Επιστημονικά Πεδία στα οποία αυτές αντιστοιχούν φαίνονται στην αίτηση.)
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις σελίδες των πανεπιστημίων:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
16/3/09
Σκοπεύω να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

- Σίγουρα το να σπουδάζεις κοντά στο σπίτι σου και την οικογένειά σου, σε ένα οικείο περιβάλλον, είναι το ιδανικό. Όμως πολύ συχνά αυτό δεν είναι εφικτό. Το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση συχνά στέλνει τους νέους για σπουδές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή ακόμα και στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ευκαιρίες στους νέους κάθε χώρας μέλους για προπτυχιακές ή και μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλες χώρες. Αν κι εσείς βρίσκεστε μπροστά σε μια τέτοια απόφαση, πρέπει να συνεκτιμήσετε:
- Το οικονομικό κόστος των σπουδών σας (δίδακτρα, ενοίκιο, διατροφή)
- Την ευχέρειά σας στη γλώσσα της χώρας που θα σπουδάσετε
- Το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το είδος των σπουδών και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει για να κάνει δεκτό κάποιο σπουδαστή
- Τη δυνατότητα χρηματοδότησής σας για τις σπουδές σας
- Τη δυνατότητα αναγνώρισης του πτυχίου σας στην Ελλάδα
- Την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε εύκολα σε άγνωστα περιβάλλοντα και
διαφορετικές νοοτροπίες - Την ικανότητά σας και να ξεπερνάτε αναπάντεχες δυσκολίες και να λύνετε προβλήματα
Στην ιστοσελίδα PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρείτε απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα των υποψηφίων Ευρωπαίων σπουδαστών.
Αν τα Αγγλικά σας είναι καλά, δείτε επίσης τις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://www.intstudy.com/
Ένας δωρεάν οδηγός με πληροφορίες, συμβουλές και ευκαιρίες για σπουδαστές όλου του κόσμου, που σκέπτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει οδηγίες για πανεπιστήμια, διευκολύνσεις έρευνας, σπουδαστικά προφίλ και άρθρα από έγκυρα περιοδικά για τη διεθνή εκπαίδευση.
http://www.studyabroad.com/
Ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας για προγράμματα σπουδών στον εξωτερικό. Μπορείτε να ερευνήσετε κατά: ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο, καλοκαιρινά προγράμματα, γλώσσα, θέμα και πολλά ακόμη, ή να χρησιμοποιήσετε τις σελίδες κατά χώρα για να βρείτε ειδικές πληροφορίες για μια χώρα.
http://www.euroeducation.net/
Πληροφορίες για τις σχολές που προσφέρουν πανεπιστήμια, κολλέγια, κτλ. στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά ή ποια από αυτά προσφέρουν τη σχολή που θέλεις εύκολα και γρήγορα, με χρήσιμες πληροφορίες για την έναρξη των μαθημάτων, τα δίδακτρα, με στοιχεία επικοινωνίας κ.α.
Στη σελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου, τέλος, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, στα Ελληνικά, για σπουδές στα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και για να πάρετε μια ιδέα από ένα Βρετανικό Πανεπιστήμιο μπείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
12/3/09
Σταδιοδρομία στο Λιμενικό Σώμα

Στα αστυνομικά καθήκοντα των οργάνων του Λιμενικού Σώματος περιλαμβάνεται και η προστασία της θαλάσσιας αλιείας αλλά και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, για τη διακίνηση των οποίων προσφέρεται, δυστυχώς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος. Παράλληλα το Λιμενικό Σώμα φροντίζει για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της λαθρομετανάστευσης και της λαθραλιείας.
Το Λιμενικό επίσης φροντίζει για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και τη διάσωση αυτών που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Το Λιμενικό Σώμα είναι στρατιωτικά συντεταγμένο και υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επικεφαλής του Λ. Σ. είναι ο Αντιναύαρχος - Αρχηγός και το προσωπικό συγκροτείται από μόνιμους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες, οι οποίοι προέρχονται αντίστοιχα από τις παρακάτω παραγωγικές Σχολές:
11/3/09
Διαβάσαμε: Νταραβί, η γειτονιά των 8 Οσκαρ

Η ταινία είναι η ιστορία ενός νεαρού που προσπαθεί να επιβιώσει στα παραγκόσπιτα (slums) της Βομβάης (από εκεί και το όνομα Slumdog) και γίνεται εκατομμυριούχος χάρη στη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό παιχνίδι. Πέρα όμως από την ιστορία, η ταινία είναι μια καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας που ισχύει στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της Ασίας αλλά και σε όλες τις φτωχογειτονιές του κόσμου.
Αντιγράφουμε από το «Ε»:Ταινίες όπως και αυτή κάνουν τους ανθρώπους να δουν την πραγματικότητα και στη δική τους χώρα και να αναρωτηθούν για τη δική τους στάση απέναντι στα πράγματα.
"...Κι όμως, η καρδιά της πραγματικής Ινδίας χτυπά εκεί, στο Νταραβί και τους άλλους φτωχοµαχαλάδες στους οποίους κατοικεί όχι καμιά μειονότητα, αλλά το 60% από τα 14 εκατομμύρια των κατοίκων της Βομβάης και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα µε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Σε ανάλογες συνθήκες ζει άλλωστε και το 76% των κατοίκων της Ινδίας, δηλαδή σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι! Νούμερα που ανεβάζουν πολύ ψηλά την Ινδία στον παγκόσμιο χάρτη της φτώχειας το ένα τρίτο των φτωχών του πλανήτη είναι Ινδοί, καθώς και το 40% των υποσιτισμένων παιδιών. Αυτή η Ινδία, η Ινδία της μεγάλης πλειονότητας, …"
10/3/09
ΞΕΝΑΓΟΣ: Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα μάτια των ξένων

Πολλές φορές όμως η ιδιότητά του συγχέεται μ' αυτή του συνοδού-αρχηγού. Ο ξεναγός εργάζεται στην Ελλάδα με γκρουπ Ελλήνων και ξένων. Το επάγγελμά του είναι νομικά κατοχυρωμένο και για να το εξασκήσει οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να είναι απόφοιτος της Σχολής Ξεναγών. Το επίπεδο εκπαίδευσης των ξεναγών στην Ελλάδα θεωρείται το υψηλότερο στην Ευρώπη με φοίτηση στις κρατικές Σχολές του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που διαρκεί δυόμιση χρόνια. Ο κάθε ξεναγός μπορεί να μιλάει μία ή περισσότερες γλώσσες αναλαμβάνοντας αντίστοιχης γλώσσας γκρουπ. Δραστηριοποιείται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, κινείται με πούλμαν, αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια και δεν έχει σταθερά ωράρια εργασίας. Μία ξενάγηση μπορεί να διαρκεί δύο ώρες (π.χ. Ακρόπολη) μέχρι και πολλές ημέρες σε ταξίδια στην Ελλάδα με το ίδιο γκρουπ.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το επάγγελμα του ξεναγού ή να οργανώσετε μια ξενάγηση για εσάς και τους φίλους σας ή το σχολείο των παιδιών σας και να μάθετε καλύτερα την πόλη και τη χώρα μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, το θεσμικό όργανο που μας εκπροσωπεί, ή να μπείτε στην ιστοσελίδα μας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ (13538/85)
ΤΗΛ.210 3229705 -210 3220090 / ΦΑΞ 2103239200
http://www.tourist-guides.gr/ / E-mail: xenagoi@otenet.gr
9/3/09
Κατηγορίες Επαγγελμάτων

- ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ο διαχωρισμός και οι περιγραφές αυτές είναι απλά ενδεικτικές και σκοπό έχουν να σε βοηθήσουν στη χάραξη της πορείας σου και στην καλή έκβαση του ταξιδιού σου όσον αφορά την επιλογή επαγγέλματος. Εσύ βρήκες που ανήκεις;
6/3/09
3/3/09
Σπουδές Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο ΕΜΠ

- ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η Σχολή άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 και είναι πενταετούς φοίτησης. Οι σπουδές στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών αποτελούνται από δύο κατευθύνσεις: την Κατεύθυνση του Μαθηματικού Εφαρμογών και την Κατεύθυνση του Φυσικού Εφαρμογών. Η κατεύθυνση την οποία παρακολούθησε ο σπουδαστής θα αναγράφεται στο παρεχόμενο δίπλωμα. Στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα, οι δύο κατευθύνσεις έχουν όλα τα μαθήματα κοινά και σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Στα εξάμηνα αυτά παρέχονται οι βασικές γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Μηχανικής και Πληροφορικής. Προσφέρονται επίσης μαθήματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Οικονομικών Επιστημών, Δικαίου και Ξένων Γλωσσών. Από το πέμπτο εξάμηνο, οι δύο κατευθύνσεις διαχωρίζονται, με διαφορετικά μαθήματα ειδικότητας η κάθε μία. Ο αριθμός των κατ΄ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων αυξάνει σταδιακά από το 5ο μέχρι το 9ο εξάμηνο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον σπουδαστή, και στις δύο κατευθύνσεις, να αποκτήσει εμβάθυνση σε ορισμένα θέματα. Στο 10ο εξάμηνο, εκπονείται η διπλωματική εργασία.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε προηγμένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, ως στελέχη, σε τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε χρηματοοικονομικά γραφεία, στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, σε κέντρα έρευνας, σε εταιρείες περιβαλλοντικής διαχείρισης, εταιρείες διακίνησης προϊόντων.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: http://semfe.math.ntua.gr
24/2/09
Σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα
Η διάρκεια των σπουδών μέχρι την απόκτηση του Πτυχίου (πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία χωρίς εξειδίκευση) είναι τέσσερα χρόνια (οκτώ εξάμηνα)
-Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση του Πτυχίου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση 180 ωρών παρακολούθησης περίπου : 160 ώρες παρακολούθησης (40 μαθήματα), η διπλωματική (10 ώρες) και η πρακτική εξάσκηση (10 ώρες)
-Το 75% των μαθημάτων σχετίζεται άμεσα με την Ψυχολογία, ενώ το υπόλοιπο 25% σχετίζεται με άλλους τομείς, όπως με τη Φιλοσοφία, την Κοινωνιολογία και την Εκπαίδευση.
Σπουδές Ψυχολογίας γίνονται στα Πανεπιστήμια : Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο).
23/2/09
Στρατιωτικές Σχολές: Τι πρέπει να ξέρετε, τι αλλάζει.

Α) Aλλάζουν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και ο Δείκτης Μάζας Σώματος των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές, ως ακολούθως:
1) Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) τροποποιούνται όπως παρακάτω :
α) για τα αγόρια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή, εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70 μ. Ειδικά για το τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, κρίνονται ακατάλληλοι όσοι έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1.90 μ.
β) για τα κορίτσια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή, εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,65 μ.
2) Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους του /της υποψηφίου σε κιλά, προς το τετράγωνο του ύψους του /της σε μέτρα, για μεν τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται μ;eσa στα όρια 20-25, για δε τις γυναίκες μέσα στα όρια 18-22.
Β) Oι Σχολές « Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.) – Όπλα», « Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.) – Σώματα » και « Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.)» εντάσσονται στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, αντί του 4ου και 5ου πεδίου που εντάσσονταν μέχρι σήμερα.
Για οποιασδήποτε πληροφορία σχετικά με τα κριτήρια, τα προσόντα και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2103630081, 2103630579 (Στρατός Ξηράς), 2103630360, 2103630076 (Πολεμική Αεροπορία), 2103630742, 2103630247 (Πολεμικό Ναυτικό).
ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (2008-2009) ΘΑ ΤΗ ΒΡEIΤΕ ΣΤΟ http://www.alfavita.gr/ejetaseis05/ejet080307a.php ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (2009 - 2010).
17/2/09
Επάγγελμα Κοινωνιολόγος
Ο κοινωνιολόγος απαιτείται να δείχνει ενδιαφέρον για τα συλλογικά φαινόμενα και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του να νιώθει αγάπη για τους ανθρώπους και κατανόηση για τις πράξεις τους. Οφείλει να είναι ευαίσθητος, υπεύθυνος, προσεκτικός και αντικειμενικός, όταν αναλύει τα κοινωνικά φαινόμενα. Είναι υποχρεωμένος να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, να είναι διακριτικός, να έχει εχεμύθεια και σοβαρότητα. Μέσα από τη θεωρητική εκπαίδευση και την εμπειρική του κατάρτιση, γνωρίζει τις βασικές αρχές οργάνωσης των ανθρώπινων κοινωνιών και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας τους.
Οι προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων κοινωνιολογίας είναι περιορισμένες, καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή η σημασία της επιστήμης αυτής για την κοινωνική εξέλιξη, την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών θεσμών. Ο μισθός και τα υπόλοιπα επαγγελματικά δικαιώματα του κοινωνιολόγου ρυθμίζονται ανάλογα με το χώρο και τη θέση εργασίας του, σύμφωνα με ό,τι ισχύει για τους κατόχους πανεπιστημιακού πτυχίου.
Ο κοινωνιολόγος εργάζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκτός της πρωτοβάθμιας. Ελάχιστοι κοινωνιολόγοι απασχολούνται σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα. Περιορισμένος αριθμός εργάζεται με την ιδιότητα του Κοινωνιολόγου σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ΜΜΕ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υψηλό ποσοστό των αποφοίτων τμημάτων κοινωνιολογίας υποαπασχολούνται, ή ετεροαπασχολούνται. Εργάζεται, πάντως, κάτω από καλές συνθήκες εργασίας. Συγκριτικά με άλλους πτυχιούχους έχει χαμηλές αμοιβές και διακρίνεται από επαγγελματική ανασφάλεια. Κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός του έρχεται σε επικοινωνία με συνανθρώπους του.
Η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα των κοινωνιών σήμερα μέσα στις οποίες γεννιούνται, αναπτύσσονται και διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, καθιστούν το επάγγελμα του κοινωνιολόγου ως απαραίτητο για τη μελέτη, κατανόηση και ερμηνεία των διάφορων κοινωνικών φαινομένων που είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης αυτών. Ο κοινωνιολόγος προσεγγίζει με νηφαλιότητα, κατανόηση και αντικειμενικότητα το υπό μελέτη θέμα και προχωρά με επιστημονικό τρόπο και μεθοδολογία στην κατανόηση και ερμηνεία του.Στην εποχή μας πολλοί κλάδοι της κοινωνιολογίας γεννιούνται, βρίσκουν εφαρμογή και αναπτύσσονται. Κλάδοι όπως η κοινωνιολογία της παιδείας, της εργασίας, της πολιτικής, του πολιτισμού, της θρησκείας, της αγροτικής και αστικής ζωής, των αποκλίσεων και της παραβατικότητας, της μετανάστευσης, κ.ά.
Κοινωνιολόγος μπορείς να σπουδάσεις στα παρακάτω πανεπιστήμια:
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Τμήμα Κοινωνιολογίας http://www.panteion.gr/
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ http://www.uom.gr
Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τμήμα Κοινωνιολογίας http://www.aegean.gr/sociology/
Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας http://www.aegean.gr/social-anthropology/
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών http://www.fks.uoc.gr/
Τμήμα Κοινωνιολογίας http://www.soc.uoc.gr/social/index.html
Δείτε περισσότερα επαγγέλματα στο http://195.251.20.34/studies.asp
Εγώ, οι άλλοι και πώς επικοινωνώ
Σημείωσε δίπλα από κάθε φράση κατά πόσον συμβαίνει σε σέμα τον ίδιο βάζοντας
σε κύκλο τον αντίστοιχο αριθμό. (Το 1 δείχνει τον ελάχιστο, το 3 το μεγαλύτερο βαθμό στον οποίο υιοθετείς τη συγκεκριμένη συμπεριφορά).

Πρόσθεσε τώρα τους βαθμούς που συγκέντρωσες. Αν είναι πάνω από 25-30 είσαι ειλικρινής και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις στην καθημερινή σου πράξη κάποιους βασικούς όρους επικοινωνίας που διαφαίνονται και στο παραπάνω ερωτηματολόγιο. Συζήτησε τους όρους αυτούς με τους συμμαθητές /τριες σου.
16/2/09
Πριν την επιλογή επαγγέλματος
ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
- Ποιος είμαι;
- Τι μου αρέσει να κάνω;
- Τι δυνατότητες έχω; ( κλίσεις ) ενδιαφέροντα, αδυναμίες (φυσικές, πνευματικές)
- Οικονομική κατάσταση
- Ιδέες
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ
- Οικονομικό (ανεργία)
- Τεχνολογικό (νέα επαγγέλματα ειδικότητες)
- Κοινωνικό (αντιλήψεις για την κοινωνία)
- Εκπαιδευτικό (Ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω; Τι ευκαιρίες έχω;)
- Τον κόσμο των επαγγελμάτων (συνθήκες δουλειάς, δυσκολίες επαγγέλματος)
Οι έφηβοι και οι σωστές αποφάσεις
Βέβαια είναι αναπόφευκτο ότι θα γίνονται λάθη. Οι συνέπειες των λαθών μπορούν να γίνονται διδάγματα για καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.
Συνοπτικά αυτά που πρέπει να κάνουν τα παιδιά προτού να λαμβάνουν μια απόφαση είναι:
· Να δίνουν χρόνο για σκέψη και να μην ορμούν να πραγματοποιούν αυτό που στιγμιαία αποφάσισαν.
· Να διερωτώνται πάντοτε γιατί θέλουν να κάνουν κάτι.
· Να εξετάζουν όλες τις επιλογές.
· Nα σκέφτονται προσεκτικά και τις συνέπειες αυτών που αποφασίζουν.
· Να μη ξεχνούν τις επιδράσεις στους άλλους των δικών τους αποφάσεων και πράξεων.
· Να εξετάζουν και να γνωρίζουν αυτό που είναι το καλύτερο για τα ίδια.
· Να αξιολογούν τα αποτελέσματα των αποφάσεων και πράξεων τους και να διδάσκονται από τις δικές τους εμπειρίες.
14/2/09
Για τους γονείς: Μελέτη στο σπίτι. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

• Εδραιώστε μία καθημερινή ρουτίνα μελέτης των μαθημάτων στο σπίτι με τακτικά ενδιάμεσα διαλείμματα.
• Διαμορφώσετε το χώρο για τη μελέτη στο σπίτι. (Ορισμένα παιδιά χρειάζονται ένα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα που τους αποσπούν την προσοχή, ενώ άλλα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει μουσική υπόκρουση.)
• Ρωτήστε το παιδί σας είδους βοήθεια χρειάζεται από εσάς και μείνετε μαζί του μόνον όταν είναι απαραίτητο. Ένας έλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι αρκετός.
• Αν δυσκολεύεται πολύ, βοηθήστε το να σπάσει μία εργασία σε μικρότερα, ευκολότερα κομμάτια, με ένα σαφές τελικό σημείο και με διαχωρισμό ανάμεσα στις επιμέρους εργασίες.
• Συνεργαστείτε με το Σχολείο. Συζητείστε με τους καθηγητές τις ιδιαιτερότητες και τα ενδιαφέροντά του. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν το παιδί σας καλύτερα.
Ο Θεσμός του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Σχολείο

Ο ΣΕΠ έχει ως βασικό σκοπό να διευκολύνει τη μετάβαση των νέων ανθρώπων προς τον κόσμο της εργασίας, διευρύνοντας τις εμπειρίες τους, με ποικίλες και σύνθετες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο.
Για επιτευχθούν όλα τα παραπάνω οργανώνονται δραστηριότητες όπως:
- Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών
- Αναζήτηση πληροφοριών σε έντυπες ή ηλεκτρονικές πηγές
- Συζητήσεις με επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους σε διάφορους τομείς
- Επισκέψεις σε χώρους εργασίας και εκπαιδευτικά ιδρύματα
- Εκπόνηση προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας στο σχολείο κ.ά. στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές.