11/3/09

Διαβάσαμε: Νταραβί, η γειτονιά των 8 Οσκαρ

Ένα οδοιπορικό στη γειτονιά όπου εκτυλίσσεται η πλοκή του πρόσφατα πολυβραβευμένου «Slumdog Millionaire» διαβάσαμε στο «Ε», το περιοδικό που κυκλοφόρησε μαζί με την «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 8 Μαρτίου και το οποίο συνοδεύονταν από συγκλονιστικές φωτογραφίες.
Η ταινία είναι η ιστορία ενός νεαρού που προσπαθεί να επιβιώσει στα παραγκόσπιτα (slums) της Βομβάης (από εκεί και το όνομα Slumdog) και γίνεται εκατομμυριούχος χάρη στη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό παιχνίδι. Πέρα όμως από την ιστορία, η ταινία είναι μια καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας που ισχύει στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της Ασίας αλλά και σε όλες τις φτωχογειτονιές του κόσμου.
Αντιγράφουμε από το «Ε»:
"...Κι όμως, η καρδιά της πραγματικής Ινδίας χτυ­πά εκεί, στο Νταραβί και τους άλλους φτω­χοµαχαλάδες στους οποίους κατοικεί όχι καμιά μειονότητα, αλλά το 60% από τα 14 εκατομμύρια των κατοίκων της Βομβάης και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα µε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Σε ανάλογες συνθήκες ζει άλλωστε και το 76% των κατοίκων της Ινδίας, δηλαδή σχεδόν 800 εκατομμύρια άν­θρωποι! Νούμερα που ανεβάζουν πολύ ψηλά την Ινδία στον παγκόσμιο χάρτη της φτώχει­ας το ένα τρίτο των φτωχών του πλανήτη είναι Ινδοί, καθώς και το 40% των υποσιτισμένων παιδιών. Αυτή η Ινδία, η Ινδία της μεγάλης πλειονότητας, …"
Ταινίες όπως και αυτή κάνουν τους ανθρώπους να δουν την πραγματικότητα και στη δική τους χώρα και να αναρωτηθούν για τη δική τους στάση απέναντι στα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO: Το Σχολείο Άλλοτε και Τώρα