24/2/09

Σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Οι σπουδές στην Ψυχολογία στοχεύουν στην αφομοίωση από τους φοιτητές των βασικών κανόνων και αρχών της Ψυχολογίας, καθώς και της μεθοδολογίας της Ψυχολογικής Έρευνας. Έχουν στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τους βασικούς τομείς της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, όπως Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία της Υγείας, Σχολική Ψυχολογία, Οργανωτική Ψυχολογία, καθώς και με άλλους τομείς της Ψυχολογίας, όπως είναι η Αθλητική Ψυχολογία και η Οικονομική Ψυχολογία. Μέσα από τις σπουδές τους, οι φοιτητές γνωρίζουν εξειδικευμένους τομείς της Ψυχολογίας, όπως είναι οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι, τα ψυχολογικά τέστ, η αλλαγή της συμπεριφοράς κ.λπ. Εξοικείωνωνται με άλλους τομείς σχετικούς με την Ψυχολογία, όπως είναι η Φιλοσοφία, η Μεθοδολογία της Επιστήμης και η Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δοκιμάζουν την εφαρμογή των ψυχολογικών γνώσεων και τεχνικών μέσω της πρακτικής εξάσκησής τους, καθώς και της πρακτικής τους σε συγκεκριμένα κέντρα, όπως σχολεία και κέντρα ψυχικής υγείας. Τέλος, συντάσουν διπλωματική εργασία, βασισμένη σε εμπειρική γνώση, με την οποία πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους στη σύνταξη μιας ψυχολογικής μελέτης.

Η διάρκεια των σπουδών μέχρι την απόκτηση του Πτυχίου (πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία χωρίς εξειδίκευση) είναι τέσσερα χρόνια (οκτώ εξάμηνα)

-Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση του Πτυχίου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση 180 ωρών παρακολούθησης περίπου : 160 ώρες παρακολούθησης (40 μαθήματα), η διπλωματική (10 ώρες) και η πρακτική εξάσκηση (10 ώρες)

-Το 75% των μαθημάτων σχετίζεται άμεσα με την Ψυχολογία, ενώ το υπόλοιπο 25% σχετίζεται με άλλους τομείς, όπως με τη Φιλοσοφία, την Κοινωνιολογία και την Εκπαίδευση.

Σπουδές Ψυχολογίας γίνονται στα Πανεπιστήμια : Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO: Το Σχολείο Άλλοτε και Τώρα