16/3/09

Σκοπεύω να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

  • Σίγουρα το να σπουδάζεις κοντά στο σπίτι σου και την οικογένειά σου, σε ένα οικείο περιβάλλον, είναι το ιδανικό. Όμως πολύ συχνά αυτό δεν είναι εφικτό. Το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση συχνά στέλνει τους νέους για σπουδές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή ακόμα και στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ευκαιρίες στους νέους κάθε χώρας μέλους για προπτυχιακές ή και μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλες χώρες. Αν κι εσείς βρίσκεστε μπροστά σε μια τέτοια απόφαση, πρέπει να συνεκτιμήσετε:
  • Το οικονομικό κόστος των σπουδών σας (δίδακτρα, ενοίκιο, διατροφή)
  • Την ευχέρειά σας στη γλώσσα της χώρας που θα σπουδάσετε
  • Το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το είδος των σπουδών και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει για να κάνει δεκτό κάποιο σπουδαστή
  • Τη δυνατότητα χρηματοδότησής σας για τις σπουδές σας
  • Τη δυνατότητα αναγνώρισης του πτυχίου σας στην Ελλάδα
  • Την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε εύκολα σε άγνωστα περιβάλλοντα και
    διαφορετικές νοοτροπίες
  • Την ικανότητά σας και να ξεπερνάτε αναπάντεχες δυσκολίες και να λύνετε προβλήματα

Στην ιστοσελίδα PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρείτε απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα των υποψηφίων Ευρωπαίων σπουδαστών.

Αν τα Αγγλικά σας είναι καλά, δείτε επίσης τις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://www.intstudy.com/
Ένας δωρεάν οδηγός με πληροφορίες, συμβουλές και ευκαιρίες για σπουδαστές όλου του κόσμου, που σκέπτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει οδηγίες για πανεπιστήμια, διευκολύνσεις έρευνας, σπουδαστικά προφίλ και άρθρα από έγκυρα περιοδικά για τη διεθνή εκπαίδευση.
http://www.studyabroad.com/
Ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας για προγράμματα σπουδών στον εξωτερικό. Μπορείτε να ερευνήσετε κατά: ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο, καλοκαιρινά προγράμματα, γλώσσα, θέμα και πολλά ακόμη, ή να χρησιμοποιήσετε τις σελίδες κατά χώρα για να βρείτε ειδικές πληροφορίες για μια χώρα.
http://www.euroeducation.net/
Πληροφορίες για τις σχολές που προσφέρουν πανεπιστήμια, κολλέγια, κτλ. στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά ή ποια από αυτά προσφέρουν τη σχολή που θέλεις εύκολα και γρήγορα, με χρήσιμες πληροφορίες για την έναρξη των μαθημάτων, τα δίδακτρα, με στοιχεία επικοινωνίας κ.α.

Στη σελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου, τέλος, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, στα Ελληνικά, για σπουδές στα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και για να πάρετε μια ιδέα από ένα Βρετανικό Πανεπιστήμιο μπείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO: Το Σχολείο Άλλοτε και Τώρα