12/3/09

Σταδιοδρομία στο Λιμενικό Σώμα

Η άσκηση γενικών και ειδικών αστυνομικών καθηκόντων στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας όπως στα λιμάνια, στις παραλίες, αλλά και στα εμπορικά πλοία, οπουδήποτε ταξιδεύουν και βρίσκονται αυτά στην υδρόγειο, απαιτεί ειδικές γνώσεις και ξεχωριστές εμπειρίες, γι' αυτό και η άσκηση των καθηκόντων αυτών έχει ανατεθεί σε ειδικά όργανα, τα Λιμενικά Όργανα.
Στα αστυνομικά καθήκοντα των οργάνων του Λιμενικού Σώματος περιλαμβάνεται και η προστασία της θαλάσσιας αλιείας αλλά και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, για τη διακίνηση των οποίων προσφέρεται, δυστυχώς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος. Παράλληλα το Λιμενικό Σώμα φροντίζει για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της λαθρομετανάστευσης και της λαθραλιείας.
Το Λιμενικό επίσης φροντίζει για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και τη διάσωση αυτών που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Το Λιμενικό Σώμα είναι στρατιωτικά συντεταγμένο και υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επικεφαλής του Λ. Σ. είναι ο Αντιναύαρχος - Αρχηγός και το προσωπικό συγκροτείται από μόνιμους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες, οι οποίοι προέρχονται αντίστοιχα από τις παρακάτω παραγωγικές Σχολές:
Ανθυποπλοιάρχων Λ. Σ. ειδικότητας Τεχνικού, Σημαιοφόρων Λ. Σ., Υπαξιωματικών Λ. Σ., Λιμενοφυλάκων.
Υπάρχουν επίσης και Σχολεία Αξιωματικών απευθείας κατάταξης Σημαιοφόρων -Ανθυπολιμεναρχών.
Η εισαγωγή στις Σχολές του Λ. Σ . γίνεται μετά από γραπτές και υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Διαγωνισμοί κατάταξης προκηρύσσονται κατά περιόδους και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο http://www.yen.gr/ .

3 σχόλια:

  1. περνας μεσα απο πανελληνιες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα γίνεται μετά από προκήρυξη του Λιμενικού, εκτός Πανελληνίων, και οι υποψήφιοι περνούν από γραπτές, υγειονιμικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Δες περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυκη του 2010: http://www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=35974

    ΑπάντησηΔιαγραφή

VIDEO: Το Σχολείο Άλλοτε και Τώρα